tiistai 8. huhtikuuta 2014

Harm OCD parannuskeinot

OCD:n voi selättää niin, että ajatukset vaivaavat enää ani harvoin. Toipumisessa pitäisi ensin tiedostaa, että mitä enemmän ajatuksia pelästyy, sitä enemmän niitä tulee. Ajatukset pitää siis vain hyväksyä - niin pelottavalta kuin se kuulostaakin. Monet tuntevatkin ensin syyllisyyttä ja pelästyvät  kun eivät enää stressaa ajatuksiaan. 

Ajatukset tulisi hyväksyä, eikä niitä vastaan pitäisi ikinä lähteä väittelemään, ajatukset voittavat vuoropuhelun aina. Paras tapa on kohauttaa olkapäitä ja yrittää olla ottamatta stressiä niistä, mikä on aluksi erittäin vaikeaa. Kun aivot huomaavat, ettei sinua tarvitse enää muistuttaa niistä, eivät ne enää syötä ajatuksia sinulle. Tämä tietysti ottaa aikansa. 


1. Ajatukset tulee siis ensin hyväksyä - hyväksy, että sinulla on näitä ajatuksia, se ei tee sinusta hullua.

2. Videolla on selitetty hyvin ERP eli exposure & response prevention. Ideana on siis altistaa sinut tilanteille, jotka laukaisevat ahdistusta ja näitä ajatuksia. Idea on siinä, että tilanteessa ei tehdä "suojausta" eli tätä suojaavaa tekoa, joka saa sinut hetkellisesti voimaan olosi paremmin(pitkällä välillä huonommin). Esimerkiksi veitsien piilottaminen on esimerkki tällaisesta "suojauksesta".  Altistaminen stressaaville tilanteille aloitetaan vähiten stressaavimmista tilanteista edeten kohti enemmän stressaavampia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti