tiistai 8. huhtikuuta 2014

Pakko-oireinen häiriö (englanniksi OCD eli obsessive-compulsive disorder) luokitellaan ahdistuneisuushäiriöihin. Tässä blogissa keskitytään ainoastaa pelottaviin, väkivaltaisiin pakkoajatuksiin. Tämä OCD:n alakategoria on nimeltää Pure O eli pure obsessive thoughts tai Harm OCD.  Muita muotoja OCD:sta ovat esimerkiksi pakonomainen käsien pesu tai jatkuva suihkussakäynti, joihin ei usein liity väkivaltaisia ajatuksia.        

Käytän tässä blogissa termiä "Harm OCD". Harm OCD on siis erittäin vaivalloinen siksi, että sitä esiintyy juurikin henkilöillä, jotka ovat usein kaikista kilteimpiä ja herkimpiä. Usein ajatukset ilmentävät siis henkilön pahimpia pelkoja, minkä takia ajatus esimerkiksi toisen ihmisen vahingoittamisesta tuntuu äärimmäisen pahalta. Henkilöstä saattaa tuntua siltä, että hän olisi tulossa hulluksi, vaikka tutkimusten mukaan juuri pakko-oireinen häiriö käytännössä eliminoi tämän vaihtoehdon.

Pakko-oireiset erottaa muista ihmisistä se, että he eivät osaa suhtautua rennosti hullunkurisiin ajatuksiin, joita kaikki ihmiset saavat. Pakko-oireinen yrittää olla saamatta näitä ajatuksia tai kieltää ne, mikä vain lisää niitä ilmenemistä. Mitä enemmän ajatuksia yrittää estää, sitä enemmän niitä paradoksaalisesti tulee. Ongelma ei ole itse ajatukset, vaan se miten niihin suhtautuu. Kuvasta saa hyvän käsityksen, mitä ajatukset saavat aikaan:






Tagit: väkivaltaiset ajatukset - oudot ajatukset - pelottavat ajatukset - hirveät ajatukset - pakkoajatus - pakkoajatukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti